Wat is Chiptuning

Bij chiptuning optimaliseert men de programma’s die aan de hand van vele parameters (gemeten waarden) het motormanagement vormen. De chips in een ECU zijn geladen met software. Vaak zijn deze programma’s ver binnen de maximale belasting van de desbetreffende automotor geschreven. Deze ruimte biedt dus de mogelijkheid de automotor te chiptunen, zonder dat de motor onherstelbaar beschadigd raakt.

De meeste motoren in moderne auto’s worden door een Electronic Control Unit (ECU) aangestuurd. Deze regelt continu onder meer de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip.

Sommige fabrikanten brengen zelfs verschillende vermogensvarianten van dezelfde motoren op de markt. Deze motoren worden softwarematig gemanipuleerd bij aankoop. Indien men de sterkere versie overweegt aan te schaffen bij de dealer, wordt er dus enkel simpelweg de sterkere softwarevariant geplaatst.

Bereken Prestatie Winst

Bereken Prestatie Winst

Klik hier voor resultaten •

computer_chip4

De geschiedenis van Chiptuning

Vroeger kon je een auto tunen door middel van het uitboren van sproeiers en soortgelijke zaken aan te passen om de prestaties van de auto te verhogen. Echter verschenen er begin jaren 80 steeds meer auto’s met een computergestuurd motormanagement systeem. Deze systemen waren uitgerust met een digitaal geheugen waarin waardes werden opgeslagen. Vanwege vele Europesche normen werden auto’s vanuit de fabriek zo afgesteld dat ze (ruim) voldeden aan deze normen. Ook stelden fabrikanten de motoren zo af dat deze onder vrijwel elke Europesche omstandigheden goed presteerden. Hierin nemen zij o.a. luchtvochtigheid, verschillende soorten benzine en meer in mee.

Dit is natuurlijk mooi voor het milieu, alleen komt het ruime afstellen van de auto’s niet altijd ten goede van de prestaties. Vanuit dit ‘probleem’ is het chiptunen ontstaan. Een chiptuner zal als het ware het motormanagement systeem open breken en de (veilige) grenzen van uw auto opzoeken om meer vermogen te krijgen, een brandstofbesparing te boeken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de uitstoot niet te hoog wordt. Bij Chip Performance hebben we een jarenlange ervaring die ervoor zorgt dat we uw auto veilig, goedkoop en goed kunnen chiptunen.

Benieuwd wat chiptuning van Chip Performance voor uw voertuig kan betekenen? Vraag vrijblijvend een offerte aan en laat u informeren betreft de mogelijkheden die Chip Performance u kan bieden.

Heeft u geen behoefte aan extra vermogen, maar wilt u enkel zuiniger rijden? Dan adviseren wij u Ecotuning van Chip Performance.